Vijf essentiële verschillen tussen werknemers en werkondernemers. Waar kies jij voor?

Er is een enorm verschil tussen een werknemer en werkondernemer, in mijn beleving. In een vorig blog noemde ik zeven redenen waarom het tijdperk van de werknemer voorbij is. Maar wat zijn de verschillen tussen een werknemer en werkondernemer? Hoe zorg jij voor een situatie waarin je altijd werk hebt?

1.      Een werkondernemer doet meer dan verwacht wordt / een werknemer doet wat verwacht wordt

Een werknemer neemt werk aan, kort door de bocht. Als jij (voornamelijk) werk aanneemt, waarom zou een werkgever voor jou kiezen en niet iemand anders? Sterker nog, waarom zou een werkgever niet voor een robot kiezen? De ontwikkeling van robots is al vergaand, robots kunnen al bevindingen uitwisselen en leren voortdurend bij.

Als pensioenconsultant was ik meestal een werknemer, vaak ging precies om vijf uur de computer uit. Ik had een broertje dood aan overwerken. Nu, als (werk)ondernemer heb ik moeite om niet te werken, wat ook niet altijd handig is. Als jij echter meer doet dan verwacht, dan zullen mensen dit vroeg of laat gaan zien. Als jij meer problemen op lost dan een werkgever van je verwacht, als je meer klanten helpt dan verwacht, dan is er een grotere kans dat je werkgever hier blij mee is en je ook (op langere termijn) hiervoor belonen.

Een werkondernemer (intrapreneur) doet meer dan verwacht. Hij denkt mee met de klant en met zijn werkgever. Ken Kutaragi (de ‘vader’ en ontwikkelaar Playstation) ontwikkelde de Sony Playstation deels in ‘eigen tijd’.

2.      Een werkondernemer ziet problemen als goudmijnen / een werknemer ziet problemen als ellende

Wat doen bedrijven in essentie? Bedrijven lossen problemen op voor mensen of bedrijven, omdat zij het niet zelf kunnen of niet willen. Denk hier maar eens over na: kan jij zelf niet je auto onderhouden, je eigen groenten kweken, je eigen meubels maken? Door internet hebben we eenvoudig toegang tot (bijna) alle informatie. Alleen kiezen wij er vaak voor om zaken uit te besteden.

Bedrijven lossen dus problemen op, andere bedrijven en consumenten betalen hiervoor. Hoe meer waarde bedrijven leveren, hoe meer geld er (meestal) voor wordt betaald. Waarom zou je tenslotte meer betalen voor een Mercedes dan een Lada? In feite zijn dit alle twee auto’s die je van A naar B brengen. Alleen Mercedes bied je veel meer rijcomfort en andere luxe, oftewel ze leveren meer waarde.

Hoe groter en uitdagender de problemen zijn die jij kan oplossen voor een werk- of opdrachtgever, hoe beter jij hier voor betaald wordt (in theorie). Een robot kan problemen niet makkelijk oplossen of voorzien. Jij wel, jij hebt tenslotte de meest krachtige computer ter wereld: namelijk je eigen brein. Haal jij hier alles uit? Je computer of telefoon geef je regelmatig een software update, toch? Wanneer heb jij je brein voor het laatst een update gegeven?

Een werkondernemer stroopt zijn mouwen op om problemen op te lossen. Een werknemer wordt al moe bij de gedachte een (onbekend) probleem op te lossen. Een werkondernemer begrijpt dat hoe meer problemen hij oplost, hoe waardevoller hij wordt voor zijn werkgever en klanten. Hij wordt de expert, als je een probleem hebt moet jij naar hem toe.

3.      Een werkondernemer weet hoe hij zijn visie, product of dienst kan verkopen

Verkopen is een vak apart, in mijn beleving is verkopen simpel: je overtuigt iemand van jouw visie, product of dienst als dit aansluit bij zijn wensen en/of behoeften. Verkopen gaat niet over jezelf, maar over de ander. Leef je in. Vraag je af: Hoe kan dit product of dienst een verrijking zijn voor zijn iemand’s leven of haar dienstverlening? Interesse tonen en weten wat de ander drijft en belangrijk vindt is dus essentieel.

4.      Een werkondernemer is enorm gepassioneerd over zijn vak / een werknemer vindt zijn werk ok

Steve Jobs - You have to burning with a idea or a wrong to be right

Passie is een hartstocht voor iets, een liefde. Dit betekent dat een passie niet altijd leuk hoeft te zijn. Problemen oplossen is niet altijd leuk en kan veel energie kosten. Passie komt van het Latijnse Pati en betekent letterlijk lijden. Steve Jobs had een enorme passie voor wat hij deed. Zelfs nadat hij ontslagen was bij zijn eigen bedrijf Apple, ging hij daar later weer werken.

Passie geeft je het vuur dat je nodig om door te gaan, juist in moeilijke en uitdagende tijden.

5.      Een werkondernemer is de expert / een werknemer is één van de velen

Doordat de werkondernemer een enorme passie heeft voor zijn vak, is hij de expert. Hij leest boeken, vakbladen, bekijkt video’s op internet, luistert audioboeken. Als pensioenconsultant had ik altijd moeite om mijn lesboeken open te slaan. Als ik op zaterdag naar kantoor moest voor bijscholing baalde ik als een stekker.

Nu heb ik al tientallen weekenden opgeofferd om naar seminars te eigen over persoonlijke ontwikkeling, carrière en ondernemen. Ik heb zelfs een boek geschreven over een droomcarrière. Daarom mijn passie ben ik een expert geworden.

Erik Mathlener is hier een prachtig voorbeeld van. Hij heeft een enorme passie voor storytelling en is daar expert in geworden.

Waar kies jij voor?

Uiteraard heb ik de vijf verschillen heel zwart/wit neergezet. Dit heb ik gedaan om je aan het denken te zetten. Wat jij er mee doet is aan jou. Als ik je één waardevol inzicht heb mee kunnen geven, is mijn doel bereikt. Wat is je belangrijkste inzicht uit deze blog? Zijn er nog meer verschillen tussen werknemers en werkondernemers volgens jou? Vind je deze blog interessant?

Ik ben erg benieuwd en kijk uit naar je reactie, welke je onderstaand achter kunt laten.

P.s. Vind je deze post waardevol, geef hem cadeau aan je netwerk door deze te delen.

 

Een reactie plaatsen