Twijfel je over je baan? Zo creëer je meer helderheid zonder de mist in te gaan

Ben jij wel echt blij met je baan? Twijfel je daar weleens over? Gebruik de zomervakantie om hier meer helderheid over te krijgen.

De zomervakantie is een fantastisch moment om heerlijk te genieten. Ook gebruiken veel Nederlanders deze periode om na de denken over hun baan. Zitten ze nog op de juiste plek? Of zijn er twijfels? En als die er zijn: wat willen deze twijfelaars dan wel?

Twijfelen over je baan is normaal.

Maar liefst 50 tot 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking ) is latent werkzoekend. Dit zijn mensen die niet actief op zoek naar een andere baan, maar hier wel voor open staan. Dat deze mensen open staan voor ander werk, geeft aan dat er toch iets ontbreekt in hun huidige baan.

Maar wat moet je doen als dat bij jou het geval is? Blijf je in je huidige baan of is het nu (echt) tijd om te gaan? Dit is geen gemakkelijke keuze en hoe je handelt, kan diverse gevolgen hebben. Laten we eens naar twee voorbeelden kijken:

Voor Maaike was het tijd om te gaan.

Maaike had het niet naar haar zin op haar werk. Ze besloot haar baan op te zeggen en te starten met een nieuwe baan. Na twee maanden had ze echter enorme spijt. Waar was ze aan begonnen? Deze baan was nog erger dan haar vorige baan. Maaike durfde echter niet weer ergens anders te gaan solliciteren. Met als gevolg dat ze ruim 15 jaar ongelukkig was met haar werk. Tot het moment dat ze ontslagen werd, wegens een reorganisatie.

Nelis bleef zitten in zijn baan

Nelis werkt al 30 jaar op kantoor, maar heeft het helemaal niet naar zijn zin op zijn werk. Hij doet gewoon zijn ding en vindt het wel best. Hij weet niet wat hij wèl zou willen en vindt zijn leidinggevenden maar zeurpieten. Nelis’ weekenden, vakanties en zijn toekomstige pensioen zijn de lichtpunten in zijn donkere, grauwe en saaie ‘werktunnel’.

Totdat hij (totaal onverwachts) op zijn 55ste te horen krijgt dat zijn bedrijf gaat sluiten. Nelis komt op straat te staan en heeft geen idee wat hij moet doen.

Een sprookje?

Deze twee verhalen lijken wellicht een ver-van- je-bed-show. Toch zijn beide verhalen echt gebeurd en hadden Maaike en Nelis waarschijnlijk ook nooit verwacht zo lang in een werksituatie te blijven zitten waarvan ze eigenlijk niet gelukkig werden Sinds 2011 werk ik als carrièrecoach en heb ik meer dan 100 mensen gecoacht. Vele verhalen heb ik voorbij horen komen. Zoals die van Maaike en Nelis.

Ze vertegenwoordigen twee uitersten. Maaike die van de een op de andere dag haar baan opzegde, in een nieuwe baan terechtkwam. Daarna durfde ze niet meer te solliciteren vanwege angst om te worden aangezien voor een jobhopper.

En Nelis, die ondanks dat hij niet gelukkig was met zijn baan, toch bleef en geen actie ondernam. Aan de ene kant wil je de situatie van Maaike niet.. Maar een oude zuurpruim worden zoals Nelis en wachten op je pensioen of ontslag is ook niet heel aantrekkelijk, toch? Maar wat kun je –hier en nu- dan wel doen?

Helderheid is (daad)kracht.

De eerste stap die je kunt ondernemen, is om helder te krijgen waarom je twijfelt. Wat ontbreekt er aan je werk? Wat zou je het liefst willen? Deze vragen lijken misschien voor de hand liggend, maar ben je er al eens echt goed voor gaan zitten om ze te proberen te beantwoorden? Door dat te doen, onderneem je actie, zonder direct je baan op te zeggen. Je risico is bijna nihil en meer helderheid brengt je dichterbij je volgende stap.

Valkuil
De grootste valkuil wanneer je twijfelt aan je baan is helemaal geen actie nemen òf halsoverkop actie ondernemen zonder dat je eerst meer helderheid hebt verkregen over je twijfels, je werksituatie en je ambities. Dan kun je eindigen zoals Maaike of Nelis. Gebruik de zomervakantie daarom in je voordeel door bijvoorbeeld de Masterclass: Carrière Clearity te volgen.

Ik je wens je een fijne zomer en veel plezier met je ontdekkingstocht naar je volgende carrièrestap! Ik gun je van harte jouw droomwerk. Zodat jij (bijna) elke dag met een glimlach naar je werk gaat. Zelf ervaar ik dit nu en ik weet hoe fijn dit is.

Mocht je vragen hebben of je eigen ervaringen willen delen, dan verneem ik het graag. Stuur je bericht naar mij.

Mijn gedrevenheid
komt voort uit de wens om jou te helpen om te kunnen werken vanuit je (unieke) talenten. Zodat je werk doet waarin je goed bent, plezier, vreugde, geluk en voldoening ervaart en waarmee je een positieve bijdrage levert aan mens, milieu en maatschappij. Zodat we samen – stap-voor-stap- de wereld (een beetje) mooier kunnen maken.