Survivallen, een droomcarrière & ‘een jongensavonturenboek

Survivallen, een droomcarrière & ‘een jongensavonturenboek. Wat zijn de overeenkomsten?

Voor mijn boek de DC code heb ik 60 droomcarrière experts geïnterviewd. Eén daarvan was Dennis van Dokkum, oprichter van Survival school OVERLEVEN. Tijdens het interview vertelde hij een jongensavonturenboek te leven. Dit sprak mij erg aan en ik wilde weten hoe dit in de praktijk was. Ik besloot afgelopen weekend de Basis Survival Training te volgen. Hoe dit was, welke inzichten ik opdeed en de overeenkomsten met een droomcarrière lees je in deze post. Leeft Dennis echt een jongensavonturenboek?

Afgelopen donderdag was het zover: vier (jonge) avonturiers gingen op weg naar Frankrijk voor de training. Onderweg was het een gezellige boel. Eenmaal in Frankrijk ontmoeten we Dennis en twee (oudere) cursisten. Na de nodige uitleg gingen we op pad. In vier dagen leerde we onder andere: hoe je vuur kunt maken en (natuurlijke) onderkomens, kaart en kompas lezen en het werken met een bijl en mes. Ik ontdekte de volgende overeenkomsten met een droomcarrière:

Overeenkomst 1       Geniet van de reis

Dit leest als een cliché, maar het is echt zo. Het grootste gedeelte van de vier dagen was het (grotendeels) bewolkt en miezerde het regelmatig. Het was koud voor de tijd van het jaar (de temperatuur kwam niet boven de 10 graden). Toch heb ik zoveel mogelijk genoten, ontberingen zijn niet leuk. Het was echter heerlijk om na de kou bij een heerlijk vuurtje te zitten en te kletsen.

Overeenkomst 2       Focus je op bepaalde gebieden

Dennis is een meester in focus en het bepalen van de essentiële dingen. Bij survivallen kan jij je namelijk oneindig verdiepen in zaken. Bijvoorbeeld op het gebied van eten. Vissen vangen was nu niet van toepassingen en daarom ging Dennis daar niet op in. Vuur maken, kaart en kompas lezen is een basic en belangrijker.

Overeenkomst 3       Wordt de expert en blijf jezelf ontwikkelen

Dennis heeft een enorme kennis over survivallen. Op elke vraag had hij een antwoord, hoe raar de vraag ook mocht blijken. Dennis is een ‘lopende survival encyclopedie’. Hij beperkte zich echter wel tot de basis zaken wat mij heel erg aansprak. Dennis heeft ruim 17 jaar bij de Mariniers gezeten en daarnaast blijft hij zich ontwikkelen op survival gebied.

Overeenkomst 4       Muscle Memory bouwen

Hoe leer je auto rijden? Door de theorie toe te passen in de praktijk. Zo is het ook met vuur maken, met kaart en kompas lezen enzovoort. Dennis noemt dit Muscle memory, wat een geweldige term! Spieren bouw je ook niet over één nacht ijs. Vuur maken is best een uitdagend traject. Als je eenmaal het vuur aan hebt en het blijft branden, ervaar je een voldaan gevoel en heb je een ‘muscle’ ontwikkelt.

Overeenkomst 5       Een inspirerende omgeving

Het leukste van de hele trip was de groep mensen met wie je bent op zo’n reis. Het is wonderbaarlijk hoe snel een band ontstaat tijdens een survival trip. Vooral omdat je elkaar nodig hebt. De ene is goed in dit en de ander in dat. Dennis zorgde ervoor dat we met oefeningen dingen samen deden, zodat een groepsgevoel ontstond.

Al met al..

Was het een geweldig, leerzaam en fantastisch weekend. In mijn beleving leeft Denis ook echt een jongensavonturenboek. Je ziet dat hij geniet van wat hij doet. Naast survival cursussen geeft hij diverse andere cursussen, zoals EHBO survival cursus, leiderschap trainingen,  een ouder en kind weekend  enzovoort. Meer informatie vind je op zijn site. Ik raad je absoluut aan om met Dennis op pad te gaan voor een onvergetelijke reis.

Wat zijn jouw inzichten?

Ik ben benieuwd naar wat je inzichten zijn van deze blog. Ben je wel eens op survival geweest? Hoe ziet jouw droomcarrière reis eruit? Had jij voor mogelijk gehouden dat je een droomcarrière als survival expert kan hebben? Je reactie lees ik graag onderstaand.

Een reactie plaatsen