Het belangrijkste carrière- en geluk geheim van miljonairs en 60 droomcarrière experts

Waarom werken miljonairs en droomcarrière experts nog? Jan Peter Cruiming verdiende €28 miljoen met de verkoop van Nationale Vacaturebank. Mark Maasdam zijn organisatie Travel Active bestaat 25 jaar, terwijl de gemiddelde levensduur voor bedrijven 12,5 jaar is in Europa (volgens onderzoek van de Stratix Groep). Wat dreef ze om deze uitzonderlijke mijlpalen te bereiken? Ik wilde het weten!

Voor mijn boek de DC code – tien sleutels om jouw droomcarrière code te kraken, interviewde 60 droomcarrière experts. Van storytellers tot miljonairs, van sprekers tot top ondernemers, van betaalde wereldreizigers tot (social) media experts. Ik wilde hun geheimen, obstakels en successen weten en ging op onderzoek uit!

Een onverwachte conclusie!

Ze niet zijn gedreven door geld. Dit wil niet zeggen dat ze geld niet belangrijk vinden. Want geld verdienen is tenslotte één van de zeven elementen van een droomcarrière. Ze zijn meer gedreven door doen wat ze leuk vinden. Ze zijn vooral gedreven door hun missie, door hun overtuiging dat zij een verschil in de wereld maken en een bijdrage leveren.

Jan Peter Cruiming heeft een hele sterke drive om de arbeidsmarkt transparant te maken en mensen aan een baan te helpen. Na de verkoop van Nationale Vacaturebank, daalde het aantal vacatures aanzienlijk van 74.000 tot 18.000 dit frustreerde hem. Hij besloot de vacaturesite Jobbird op te zetten en de grootste vacaturebank van Nederland te worden. Deze mijlpaal heeft hij inmiddels bereikt.

Mark Maasdam ging ruim 25 jaar geleden naar een summercamp in Amerika. Hij was razend enthousiast over dit foneem en hij wilde dit delen met anderen mensen. Enige tijd in buitenland doorbrengen verrijkt de levens van mensen, volgens hem. Zijn drive om dit te delen is zo groot dat via zijn uitwisselingsorganisatie (Travel Active) meer dan 100.000 jongeren de wereld rond zijn gegaan. Wat een mijlpaal!

Waarom geven deze drijfveren hun zoveel geluk?

Tony Hsieh onderscheidt in zijn boek Delivering Happiness drie typen geluk: plezier, passie en een hoger doel.

  1. Plezier
    Een vorm van geluk die maar kort duurt, bijvoorbeeld: wat lekkers eten of iets moois kopen.
  1. Passie
    De tijd vliegt voorbij en je bent in de flow, deze momenten duren wat langer. Na afloop van de bezigheid voel jij je nog gelukkig. Bijvoorbeeld: een boek schrijven voor mij.
  1. Hoger doel
    Onderdeel zijn van iets wat groter is dan jezelf en dat betekenis voor je heeft. Het gevoel van geluk duurt bij deze vorm het langst. Voor mij bijvoorbeeld: mensen wereldwijd inspireren om hun dromen te leven.

Wat is jouw ‘WHY’?

Waarom werk jij? Wat doet jij hart zingen? Werk je alleen voor plezier en/of passie? Het is niet makkelijk om jouw hogere doel bloot te leggen, weet ik uit ervaring. Het is echter wel essentieel voor het meeste geluk en voldoening in je carrière.

Donderdag 16 april geef ik de workshop – It starts with WHY. Waarbij jij je WHY gaat ontdekken.
Klik hier voor de TIJDELIJKE AANBIEDING, er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.

Vind je deze blog waardevol? Wat zijn je inzichten? Ik ben erg benieuwd, deel deze onderstaand!

 

Een reactie plaatsen