Drie miljoen banen verdwijnen – Ga jij chagrijnen of je droomcarrière stroomlijnen?

Twee á drie miljoen banen ‘verdwijnen’ die komende jaren door automatisering en robotisering, volgens een prognose van Deloitte. Volgens een onderzoek van Oxford University is 47 procent van het huidige werk geautomatiseerd binnen 20 jaar. De vraag is: wat doe jij? Wacht je af tot je baan ‘verdwijnt’ of ben je proactief? Dit is het ideale moment voor jouw droomcarrière. Waarom?

De technologie gaat sneller dan ooit, banen/carrières komen en gaan aan de lopende band. Ga je mee met de stroom of verzet jij je hiertegen? Niet voor niets dat bedrijven als Airbnb en Uber als paddenstoelen uit de grond komen en succesvol zijn. Ja, er gaan absoluut banen verdwijnen, hoeveel blijft een prognose. De belangrijkste vraag is: ‘Wacht jij af of neem je actie?

Ga jij ook iemand neerslaan?

Ga jij (bij wijze van spreken) chauffeurs van (taxi-app) Uber in elkaar slaan, omdat hij of zij je baan inneemt? Of ga je anders kijken? Je kunt Uber ook zien als een vraag uit die markt die nu wordt vervuld. Als deze er namelijk niet zou zijn, heeft een dienst als Uber wereldwijd geen succesvol bestaansrecht. Je kunt ook kijken: ‘wat doet Uber en hoe kunnen wij het beter doen? Dit is meegaan met de stroom en proactief zijn.

”Een dienst als Uber hoort erbij, net zoals Airbnb”, zegt minister van Economische Zaken Henk Kamp (in Buitenhof) . ”Ze stellen consumenten in staat om keuzes te maken, waardoor ze kunnen profiteren van een groter aanbod en een hogere kwaliteit.” 

Jouw computer – je belangrijkste bezit

Typisten die zich verzetten tegen de computer verloren hun baan, diegene die deze omhelsden gebruikten de computer in hun voordeel en werden waardevoller voor de werkgever.  Het belangrijkste bezit wat jij hebt is je eigen computer, oftewel je hersenen. Jij bent uniek en hebt een eigen visie op de wereld, niemand denkt zoals jij! Deze computer is niet te automatiseren en daarom van onbetaalbare waarde. Teveel mensen gebruiken hun ‘computer’ te weinig, terwijl deze computer het meest waardevolle is.DC_0000_COVER-als-boek-DC-code

Je kunt zelf je droombaan of droomcarrière creëren. Net zoals bijvoorbeeld Ken Kutaragi van Sony – de bedenker van de Sony Playstation. Dit is het moment om voor je droomcarrière te gaan of wacht je liever of tot je baan ‘verdwijnt’? Je baan is er nu nog, daarom is het zaak om nu actie te ondernemen en niet te wachten tot over 10 jaar. De eerste stap naar je droomcarrière is bijvoorbeeld het (kosteloos) downloaden van de eerste twee hoofdstukken van mijn droomcarrière boek: de DC code

Vijf tips om je eigen droomcarrière te creëren

Als je besloten hebt om mee te gaan met de stroom, open te staan voor verandering en de huidige ontwikkelingen in je voordeel te gebruiken, pas dan deze tips toe.

  1. Vraag jezelf elke dag af waarom je werkt

Dit is belangrijk omdat werk het grootste gedeelte van je tijd in beslag neemt. Je hebt een sterke drijfveer nodig, om van elke (werk)dag het beste te maken.  Zie de DC code voor meer informatie.

  1. Vraag feedback van klanten en/of collega’s

Diegene die je loon of inkomen betaald is je niet je werk- of opdrachtgever. Dat is je klant, vraag eens  wat deze van je product of dienst vindt. Wat is goed en wat kan verbetert worden?

  1. Los problemen op

Dat doet een bedrijf: deze lost problemen op voor mensen of bedrijven, omdat deze het zelf niet kunnen of willen. Wordt een probleem oplosser, daarmee help je mensen/bedrijven en creëer je werk.

  1. Leer van andere bedrijfstakken

Henry Ford zag de lopende band in een vleesfabriek. Hij zag de potentie hiervan en plaatste als eerste autofabrikant een lopende band in zijn autofabriek. Hoe kan jij dit doen?

  1. Kijk hoe je waarde kunt gaan toepassen

Mensen kunnen iets wat computers niet kunnen: Zij kunnen zelf nadenken. Wat een zegen is dit! Vraag je eens af, welke waarde je kunt toevoegen in je baan of werk. Je hebt onderzoek gedaan onder je klanten en andere bedrijfstakken. Nu is het zaak om de ‘koe bij de horens te nemen’ en dit om te zetten in concrete resultaten.

En nu verder?

Ik ben benieuwd hoe je nu kijkt naar de toekomst. Wat zijn je inzichten van deze blogpost? Omhels jij de verandering en gebruik je deze in je voordeel? Wat is je volgende stap? Ik ben erg benieuwd, deel je reactie onderstaand!

 

Een reactie plaatsen