De zeven elementen van een droomcarrière

Wat is een droomcarrière? Deze vraag had ik al sinds 2008. Ik ging opzoek naar antwoorden, uit mijn eigen onderzoek (meer dan 50 seminars, 100 boeken) en 60 interviews met droomcarrière experts. Ik onderscheid de volgende zeven elementen.  In mij boek de DC code ga ik hier dieper op in.

Eén: passie


You have to be burning with an idea, or a problem, or a wrong that you want to right. If you’re not passionate enough from the start, you’ll never stick it out.         

# Steve Jobs’

Passie is een hartstocht voor iets.

Zo makkelijk kan het zijn. De mensen die ik geïnterviewd heb zijn verliefd op hun vak, ze hebben hier een hartstocht voor. Dit kan ook niet anders, want dit verklaart de moeilijke situaties die ze hebben doorstaan, de drive die ze hadden om door te gaan, door regen en wind. Dit kan ook niet anders, gezien de tegenslagen en de lange weg die de Bouwers (oftewel de geïnterviewden) hebben afgelegd.

Ik heb zelf niet altijd passie ervaren in mijn carrière. Ik heb ook zaken voor geld gedaan en dit werkte niet, op de lange termijn. Geld is geen drijfveer om door te zetten, maar als je verliefd bent op een onderwerp, dan kun je bergen verzetten! Zoals ik heb gedaan voor mijn boek.

Twee: werk dat bij je past


If you judge a fish by its ability to climbe a tree, it believes it’s stupid for the rest of his life.

# Albert Einstein

We hebben allemaal onze eigen talenten die we kunnen inzetten. We hebben allemaal dingen waar we goed in zijn en waar we minder goed in zijn. Als je ergens echt goed in wilt worden, speelt het zeker in je voordeel als je er al talent voor hebt. Het is belangrijk om dingen te doen die bij je passen. Als dingen niet bij je passen ga je dit merken, op de lange termijn, bijvoorbeeld door een burn-out.

Drie: doen wat je leuk vindt


I don’t think of work as work and play as play.
It’s all living.

# Richard Branson

Dit was het antwoord dat ik het vaakst kreeg op de vraag: ‘Wat is een droomcarrière?’ Ik kon mij niet voorstellen dat het zo simpel zo zijn. Als je 40 uur per week werkt en je doet iets wat je echt leuk vindt, klinkt dit heel logisch. Je krijgt er energie en vreugde van. Zoals eerder vermeld, wil dit niet zeggen dat het ook altijd leuk is. Stel je voor: als jij van je hobby je beroept maakt. Hoe zou dit voor je zijn? Stel: je houdt veel van reizen, mensen en sporten. Hoe mooi zou het dan zijn, dat je reisleider wordt? Of je dit ook echt leuk vindt, zul je zelf moeten gaan ontdekken. Dit kan alleen jij bepalen.

Vier: bijdragen aan een betere wereld

Dit klinkt misschien als een cliché. Toch is het de drijfveer van vele mensen die ik heb geïnterviewd. Zij geloven dat zij op hun manier een (kleine) bijdrage leveren aan een betere wereld. Door hun producten en/of diensten helpen zij mensen en dragen bij aan een betere maatschappij en milieu. Generatie Y vindt bijvoorbeeld zingeving belangrijker dan geld verdienen. Juist een bijdrage leveren aan de wereld is het allerbelangrijkst voor jongeren.

Vijf: energie opwekken

Energie is onze levenskracht, zonder energie zijn we nergens! Denk er maar eens over na, als jij geen energie hebt om je bed uit te komen, wat gebeurt er dan? Hoe ziet je leven er dan uit? Je kunt een energieopwekker zijn voor andere mensen. Als een windmolen, of de zon die energie blijft geven. Let er overigens wel op dat je niet alleen energie geeft, maar jezelf ook regelmatig oplaadt.

Zes: Constant And Never-ending Improvement (CANI)

Jezelf blijven ontwikkelen is iets wat vaak naar is voren gekomen in de interviews. Alles verandert in de wereld, kijk maar naar de natuur. Daarom is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en opnieuw uit te vinden. Dit kan niet altijd leuk zijn en dit kan (in eerste instantie) veel energie kosten. Het is echter wel noodzakelijk, als jij de beste in je baan wilt zijn. Of de beste werkgever, de beste onderneming, de beste dienstverlener. Groei is immers het leven. Als iets niet groeit in de natuur gaat het dood.

Zeven: geld


Ik dacht dat geld belangrijk was, totdat ik alles kwijt was. Geld is absoluut geen factor waarmee jij je geluksniveau kunt bepalen.

# Wim van den Nobelen, Recruiter/Headhunter, oprichter Strictly people

 Geld is een essentieel onderdeel van onze maatschappij, geld is eigenlijk een waardemiddel. Het bepaalt de waarde die wij aan iets geven. Waarom is hetzelfde huis (in dezelfde vormgeving, met hetzelfde oppervlakte) in de Randstad veel duurder dan in Groningen? Dat verklaart ook waarom sommige mensen meer betaald krijgen dan anderen. Of dat mensen meer betalen voor een bepaald product of dienst dan die van een concurrent. In theorie is het zo, dat mensen die waardevoller zijn meer betaald krijgen. In de praktijk wordt er toch nog (te) vaak naar externe zaken gekeken, zoals werkervaring of diploma’s.

Jou volgende stap naar je droomcarrière?

Heb jij een droomcarrière volgens deze criteria? Ben je stappen aan het zetten voor je droomcarrière? Is het voor het volgende niveau in je carrière? Tijdens de boeklancering op (26 februari in Amsterdam)van de DC code – tien sleutels om jouw droomcarrière te kraken licht ik meer toe over de droomcarrière. Samen met andere inspirerende sprekers in een fantastische omgeving.

Wat zijn je inzichten van deze blogpost? Zie Laat onderstaand je reactie achter. Feedback is immers groei voor mij 😉

Een reactie plaatsen