15 vragen die jij jezelf moet stellen voordat jij je baan opzegt

Je bent niet meer happy in je baan, je gaat dagelijks met tegenzin naar je werk. Je kunt niet wachten tot het vrijdag is en op maandag sleep jij jezelf naar je werk. Je werk kost je energie en je frustratie en je onvrede groeit met de dag. Dit lijkt het moment om een nieuwe baan te zoeken. Meer dan de helft van werkend Nederland wil in 2015 in een nieuwe baan. Maar hoe weet je of dit zo is? Als (voormalig) jobhopper en droomcarrière coach geef ik je mijn inzichten mee.

Als het even niet meer ging op mijn werk, ging ik al snel verder kijken naar een andere baan. Meer dan tien werk- en opdrachtgevers heb ik in zeven jaar meegemaakt.  Uit onderzoek van Monsterboard blijkt dat 52,7% van de werkende Nederlanders dit jaar een nieuwe baan wilt. Als je een nieuwe baan wilt, zijn dit 15 waardevolle vragen die jij jezelf kunt stellen. Je wilt tenslotte niet al in je eerste week al spijt hebben van je keuze?

Mijn inzichten heb ik opgedaan sinds mijn start (september 2007) op de (internationale) carrièremarkt. Beantwoordt de vragen en neem de inzichten die je raken mee en doe er je voordeel mee.

 1. Waarom wil jij een nieuwe baan?

Waarom wil je eigenlijk weg? Heb jij jezelf deze vraag wel gesteld? Wat frustreert je in je huidige situatie? Zijn het de werkzaamheden? Of doe je iets wat je al jaren niet meer echt leuk vindt? Ontwikkel jij jezelf (nagenoeg) niet meer in je loopbaan? Als je deze vraag overslaat is de kans groot dat je bij je volgende werkgever weer in hetzelfde schuitje terecht komt. “Oude wijn in nieuwe zakken”.

 1. Wat staat je niet aan in je huidige werkomgeving?

Zijn het je collega’s? Je leidinggevende? Een combinatie van deze twee? De werksfeer en de cultuur?  Door dit inzichtelijke te krijgen weet jij hoe je nieuwe, ideale werkomgeving eruit moet komen te zien.

 1. Heb ik er alles aangedaan om mijn huidige situatie beter te maken?

Het gras bij de buren lijkt altijd groener, maar is het ook zo? Wellicht kan je je houding veranderen ten aanzien van je werk, collega’s en leidinggevenden? Of een nieuwe taak op je nemen.  Of onderzoek doen bij andere afdelingen en daar wellicht een dag meelopen. Wellicht ontdek jij je droombaan daar wel.

 1. Wat is je primaire drijfveer om weg te gaan?

Kan je ergens meer geld verdienen? Dan klinkt dit heel erg aantrekkelijk. Alleen geld is wel een korte termijn drijfveer. Denk maar eens aan de laatste keer dat je een salarisverhoging hebt gekregen. Hoelang was je hier blij mee?

 1. Waar ben je echt naar opzoek?

Weet je eigenlijk wel welke richting je op wilt in je carrière? Er zijn zoveel mogelijkheden in de huidige banenmarkt. Daarom is helderheid voor jezelf essentieel. Misschien weet je wat je niet wilt, maar wat je wel wilt is nog niet duidelijk.

 1. Kijk je verder dan je huidige bedrijfstak?

Misschien ben je relatiebeheerder op pensioengebied. Wellicht kun je ook relatiebeheerder in andere bedrijfstakken worden. Het gaat tenslotte om het beheren en onderhouden van relaties. De (inhoudelijke) vakkennis kan je altijd leren.

 1. Ben je een krent in de pap?

Ben jij de expert op je vakgebied? Ben jij de go to guy or girl’? Ben jij diegene die altijd om hulp wordt gevraagd? Als dit zo is, dan ben jij een expert. Grote kans dat je gevraagd wordt door je klanten of opdrachtgevers om voor hen te komen werken. Dan wil iedereen je hebben

 1. Wat zijn je talenten?

Welke talenten maken je uniek? Waar ben jij goed in en wat geeft je energie? Als je dit inzichtelijk hebt, kun je dit meenemen bij het solliciteren.

 1. Waar ben je heel goed in?

Wij als Nederlanders blazen niet zo snel ‘hoog van de toren’, We zullen niet zo snel zeggen of denken waar we goed in zijn. Maar waarom eigenlijk niet? Ik zeg niet dat je op ene moet gaan pochen, maar je mag hier zeker trots op zijn. Dit maakt je uniek en onderscheidend van anderen.

 1. Wat is je toegevoegde waarde?

Welke waarde voeg je op dit moment toe bij je huidige werkgever? Voor veel mensen is dit niet duidelijk, maar het is wel essentieel om dit helder te hebben. Als jij je toegevoegde waarde niet in ziet, hoe kan een potentiele werkgever deze wel inzien?

 1. Is dit de juiste timing?

Wellicht komt er een nieuwe ontslagronde en word je ontslagen over drie maanden. Dan hoef je zelf geen ontslag te nemen en krijg je misschien nog wel een outplacement traject. Je kunt (voorzichtig) bij collega’s binnen en buiten de afdeling rondvragen of er sprake is van reorganisatie. Succes 007!

 1. Moet ik nu mijn baan opzeggen of kan ik beter eerst een andere baan hebben?

Wellicht denk je dat je direct een nieuwe baan hebt, na je ontslag. Misschien zit je wel maanden in de WW na je ontslag. Zekerheid weten doe je dit nooit. Vind je het ok om even thuis te zitten? Of wil je direct een andere baan?

 1. Wat is je welvaart?

Met andere woorden: hoeveel dagen kan je ‘overleven’ zonder te werken (of iemand anders in je huishouden) en nog steeds je huidige levensstandaard behouden?

Als je maandelijkse uitgaven bijvoorbeeld: €5.000 bedragen en je hebt €20.000 in spaargeld,
is je welvaart circa vier maanden of 120 dagen gegarandeerd.

 1. Wat kan ik leren van mensen (in mijn omgeving) die van baan zijn veranderd?

Je hoeft het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden. Er zijn vast mensen in je (fysieke) omgeving die net een nieuwe baan hebben. Welke tips hebben zijn voor jou? Welke valkuilen kun je beter vermijden?

 1. Wat is je passie?

Passie is de levensader voor alle succesvolle mensen. Zo ook van de 60 droomcarrière experts die ik heb geïnterviewd voor mijn boek de DC code – tien sleutels om jouw droomcarrière code te kraken. Als je geen passie hebt, dan hou je het niet lang vol.

Wat ga je nu doen?

Zijn deze vragen waardevol? Weet je al wat je volgende stap is? Als deze post je nieuwe inzichten heeft gegeven kun je deze delen met je netwerk. Delen is immers vermenigvuldigen. Mocht je nog vragen hebben of dingen willen toevoegen aan deze post, dan kan je hieronder je reactie plaatsen.

Wil je meer helderheid of sparren met een ervaren droomcarrière coach? Dan kun je nu nog gebruik maken van dit aanbod.

 

 

 

 

Een reactie plaatsen